Bendrijos reikalai – Balandis 3 BUITINĖS ATLIEKOS SODE

Dar kartą sveiki sodiečiai.

Kad ir kaip norėtųsi Jums siųsti tik geras žinias, tenka atsiųsti ir informuoti apie nelabai smagias žinias.

Ši naujiena manau nustebins beveik visus Jus, kadangi „palies” beveik 100 proc. visus.

Kalba eina apie buitines atliekas ir jų išvežimą.
Šiai dienai šia paslauga naudojosi pas mus sode apie 25-30 namų, kurie gyvena.
Šias atliekas kartą kas keturias savaites surinkdavo iš atskirų konteineriukų (0,12-0,24 kub.m) ASA Vilnius vežėjas, už tai mokėjome 7,38 Lt/išvežimas.
Buvo tikrai patogu, ekonomiška (kas norėjo galėjo rūšiuot ir turėt mažesnį konteinerį), švarų, nes nebuvo bendrų konteinerių ir jokių nusiskundimų. Galiojo 2006 m. logiškos 12 puslapių taisyklės.
Beje kas mokate už šią paslaugą, šiandien buvo paskutinis ASA išvežimas, tad kaip kai kas įpratę, nesumokėkite į priekį !!!

Atrodytų viskas logiška ir paprasta ir gan progresyvu, ir prie ko čia kiti sodininkai?

O gi naujiena tokia, kad nuo 2012 05 01 Vilniaus raj. Savivaldybės taryba priėmė visiškai naują tvarką dėl atliekų tvarkymo (Čia) ir svarbiausia… įvedė vietinę rinkliavą visiems Vilniaus rajone. Ar tai būtų namai, mokyklos, garažai, net ir sodai. Visa info pridedama.
Ir tai ne balandžio 1 pokštas, kaip kad neseniai rašiau.

Tad, pasiskaitę visą informaciją, nustebsite, (viskas lakoniškai išdėstyta) (Dokumentas čia) bet iš Jūsų Vilniaus raj. politikai paprašys mokėti 20 Lt/mėn kas gyvenate individualiame name ir eiliniam sodininkui 3 Lt/mėn nuo sklypo (36 Lt /metus).
Atkreipiu dėmesį – ne nuo nario – o sklypo. Tad, kas turite juridiškai kelis sklypus, mokėsite net už kelis sklypus.
Tad kiek žinau, nemažai vasaros sodininkų, turintys pas mus po 2, kai kas tris sklypus – „neaišku už ką” mokės į metus po 72 -108 Lt.
Tiesa yra lengvatų sistema, bet ji nežymiai sumažina įmokas.

Iš tikrųjų mane ir kitus, kiek teko girdėti, bendrijų pirmininkus pribloškė ši švelniai tariant nauja mokestinė Vilniaus raj. valdžios tvarka, sugriovusi iki šiol egzistavusią ir, drįstu tvirtinti, tinkamą tvarką ir pabrangino paslaugą 120 – 500 proc. eiliniam sodininkui (pagal mano skaičiavimus).

Keičiasi ir atliekų vežėjas mūsų teritorijoje, tai viena iš dviejų savivaldybės įmonių – UAB „Nemėžio komunalininkas”.

Kiek bandžiau aiškintis su Savivaldybe, tai nauja sistema tik kuriama, tad kas pripratote prie tvarkingo buitinių atliekų išvežimo, turėsite susitaikyti su galimais trikdžiais ir nepatogumais.
Taip pat informuoju, kad informacijos, kurios prašė savivaldybė, apie Jūsų duomenis ir sklypus, namus – nepateikiau (taip nutarta Sodininkų susivienijimo pasitarime), nes tokios informacijos nekaupiame, neturime ir negalime teikti. Tad kokiu būdu gausite sąskaitas už vietinę rinkliavą, sunku pasakyti. Matyt gausite po kokio pusmečio ir būsite priblokšti, ypač tie, kas tik sodininkaujate ir įpratote namo parsivežti maišelį po savaitgalio.

Apie besikeičiančius grafikus ir kt. informuosime papildomai, kai pavyks gauti aiškesnę info.
Šiai dienai aišku (kiek kalbėjau su abiem pusėm), kad ASA konteinerių neatsiims (nors jų turtas pagal sutartis) jie liks jūsų kieme, o perims „Nemėžio komunalininkas”.
Kaip nurodoma, naujų sutarčių sudarinėti nereikės, nes tai vietinė savivaldybės rinkliava visame Vilniaus rajone.

Beje jau anksčiau (dar žiemą 🙁 ) ruošiausi paskelbt, tiems kas gyvenate ir norite rūšiuot atliekas, kad pernai rugpjūčio mėn. ASA Vilnius po kelių mėn. mano reikalavimu pagal taisykles pastatė pirmuosius tikrus rūšiavimo konteinerius Pagiriuose (kurių Pagiriuose turėjo būti pagal taisykles apie 5 komplektai, nebuvo nei vieno). Vieta-už IKI į kairę prie seniūnijos.

Tad nebūkite abejingi dėl vaikų ateities, rūšiuokite ir nuvežkite švarų plastiką (pakuotes), stiklą, tetrapakus, žurnalus ir pan. Nes šiuo reikalu Europoje esame ketvirti nuo galo, o Kazokiškės -Vilniaus regioninis savartynas pildosi dvigubai greičiau, nei numatyta.
Ir neapsigaukite, nes už naujus sąvartynus reiks vėl visiem mokėt, o išrūšiuotos atliekos – tai sutaupyta energija, medžiagos, gamta ir vaikų ateitis. Netingėk ir rūšiuok!
Nors dabartinė atliekų tvarka to ir neskatins…

Kol kas tiek informacijos šiuo klausimu.

P.S. Nors kai kurie Savivaldybės įsakymai yra nuo 2009 m., bet ir šiai dienai Savivaldybės tinklapyje atliekų puslapyje patalpintos senos 2006 m. taisyklės ir kt. info.:) suprask kaip nori.
Tad viskas paskelbta tik š.m. kovo -balandžio mėn., atsiuntus el.laiškus pirmininkams.

Visa dokumentacija, susijusi su nauja atliekų tvarkymo tvarka, Jūsų peržiūrai patalpinta puslapyje „Tik nariams”.

Pagarbiai

Aidas Kavaliauskas
Valdybos pirmininkas

Įrašas paskelbtas temoje Uncategorized. Išsisaugokite pastovią nuorodą.